Yeşil, Akıllı ve Yalıtımlı Evlere Talep Daha mı Fazla ?

Yeşil, Akıllı ve Yalıtımlı Evlere Talep Daha mı Fazla ?


Müteahhitler, akıllı, yeşil ve yalıtımlı evlerin faturaları düşürdüğünü ve doğal bir yaşam sunduğu için dah afazla talep gördünü belirtiyor.

Enerjisini üreten, atık suyunu arındırıp bahçe sulamasında kullanan, çöplerini arıtan ve projeyi arazinin içindeki ağaçlara göre konumlandıran gayrimenkul projelerinin sayıları giderek artıyor. Elektrik, ısınma-soğutma ve aidat giderleri düştüğü için konut ve işyeri alıcıları da özellikle bu tür projelere yöneliyor. Yine bu tür projelere bankaların kredi verme kolaylığı talep üzerinde etkili oluyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeşil ve çevreci projelere kredi desteği sağlayacağını duyurması ve belediyelere bu konuda hibe desteğini artıracağını iletmesi de çevreci projeleri ön plana çıkarıyor.
Proje örnekleri artıyor
Aydınlı Yapı, inşa ettiği projelerde hem çöpleri arıtıyor hem de atık suları arındırıp bahçe sulamasında kullanıyor. Şirketin Beylikdüzü'nde inşa ettiği ve oturumların başladığı Solarkent'te yüzlerin güldüğü gözleniyor.
Isınmada fatura düşüyor
Tasarruf ve kazanç konseptiyle tasarlanan Solarkent'te otopark çatısı solar panellerle kaplanmış durumda ve böylece güneşten elektrik elde ediliyor. Teknik Yapı ise tüm projelerinde yalıtımı ön plana çıkararak ısınma ve soğutmada faturaları düşürüyor.
Evler yüzünü ağaca çevirdi
Gedizler Yapı, İstanbul Sancaktepe'de inşa ettiği Ev're projesinde bir tek çam ağacını bile kesmedi, Gedizler Grup Yönetim Kurulu Başkanı M. Reşit Gediz, 55 bin metrekarelik arsanın yüzde 90'lık bölümünü yeşil alan olarak ayırdıklarını hatırlatarak arsanın üzerinde geçmişi 35 yıla dayanan 150  çam ağacı bulunduğunu söyledi. Ev're konutlarının mimarisinde gün ışığının maksimum seviyede kullanılmasını sağlayan çözümler kullanıldığını belirten Gediz, elektrik sarfiyatının da minimuma düşürülmesinin hedeflendiğini aktardı.
Bakanlıktan pozitif ayrımcılık
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İller Bankasınca, çevreci proje getiren belediyelere verilen hibeleri artıracağını duyurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, küresel ısınma, endemik hayatın azalması, denizlerin ve kıyıların kirlenmesiyle son dönemde tüm dünyada çevreciliğin öne çıktığını belirtti.
Belediyelerin yurt dışında hayata geçirilen çevreci projeleri iyi incelemeleri, bunların Türkiye'de nasıl uygulanabileceği hakkında fikir yürütmeleri gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Yerel yönetimler, proje üretirken çevre değerlerine dikkat etmeliler. Örneğin, günlük 500 ton ve üzerinde katı atık getiren belediyeler birleşerek, enerji ve sera üretimi nasıl yapabiliriz diye düşünmelidir. Belediyelerin çevreye duyarlı başarılı proje sayılarını artırmalarını istiyoruz" diye konuştu.
Enerji belgesi krediyi ucuzlatıyor  
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilendirdiği şirketlerle binalardaki enerji verimliliğinin ölçülmesini sağlayacak. Bunun için ilk adımlar atıldı. Bakanlıktan ilk yetki belgesi alan şirket Betek Grup oldu. AB'ye uyum sürecinde konutlar için getirilen "Enerji Kimlik Belgesi" alma zorunluluğu 2011 yılında yeni yapılan tüm binalar için geçerli olurken, mevcut bina stoğu için 2017 yılına kadar geçerli olacak.
Binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma/soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren bu belge, bankalardan çekilen konut kredilerinde de faizler üzerinde etkin rol oynayacak.  
Haber: Emine Açar / Bugün