Emlak Vergisinde 10 Kata Kadar Artış mı ?
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu , mağdur olacaklara dava hakkı doğduğunu ve bu konuda gerekli desteği sağlayacaklarını açıkladı.
İzmir'de emlak vergisi ödeyen 1 milyondan fazla kişiyi yakından ilgilendiren arsa rayiç bedellerindeki yüksek artış oranları tepki çekti. Bazı semtlerde 2014-2018 yıllarında belediyeler tarafından alınacak emlak vergisinde belirleyici olacak 'arsa metrekare yeniden değerleme oranı' 10 kata kadar artırıldı.
Tespit tamamlanıyor
Yüksek artış oranlarına tepki gösteren İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, belediyelerin daha fazla emlak vergisi geliri elde etmek için yaptığı bilimsel ve mantıklı olmayan artışların vatandaşı mağdur edeceğini söyledi. Kazançoğlu, itiraz için son sürenin 12 Temmuz Cuma günü olduğunu açıkladı. Vatandaşların bireysel olarak vergi dairelerinde mahkeme açma hakkına kavuştuğunu dile getiren Kazançoğlu, "Dava açacaklara İTO olarak hukuki destekte bulunacağız" dedi.
İzmir'deki belediyelerin oluşturduğu takdir komisyonları tarafından 4 yılda bir yapılan çalışma kapsamında İzmir'de mahalle mahale asgari ölçüde arsa ve arazi metrakere birim değerleri yeniden tespit edildi. Konak, Karabağlar, Balçova, Çiğli, Güzelbahçe, Gaziemir, Urla ve Çeşme belediyeleri değer tespiti çalışmalarını tamamladı. Arsa metrekare değer tespitini belediye başkanı veya vekili, belediye emlak müdürü, tapu müdürü, muhtar ve İzmir Ticaret Odası temsilcilerinden oluşan 5 kişilik takdir komisyonu yaptı. Tespit edilen arsa değerlerine göre belediyeler emlak vergi değerlerini yeniden tespit edecek. 2014 yılından itibaren 4 yıl boyunca emlak vergisi bu değerler üzerinden alınacak. Ancak ortalama yüzde 23 olması gereken arsa yeniden değer oranının kimi mahalle ve semtlerde yüzde 500-1000 oranında arttığını savunan iş dünyası temsilcileri, mahkeme yolunu tutmaya hazırlanıyor.
Yüksek rakamlar üzerinden
İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, belediyelerin oluşturduğu takdir komisyonlarında belediye yetkililerinin egemenliğinin söz konusu olduğunu belirterek, bazı bölgelerde arsa metrekare birim değerlerinin normalin çok üstünde belirlendiğini söyledi. Kazançoğlu, "Belediyeler gelir artsın diye bazı bölgelerde yeniden değerlemede çok yüksek rakamlar belirliyor. Yeniden değerlemeye göre artış oranının ortalama yüzde 23 olması gerekiyor. Eğer bir arsanızın birim değeri 100 ise yeniden değerlemede rakam 123 olabilir. Fakat öyle yerler var ki belediyeler birim değeri 10 kat artırmış. Oysa bir yerin arsa birim değerinin normalin üstünde artması için o yerin imara açılması gibi olağanüstü bir durumun olması gerekiyor" diye konuştu.
Emlak rayiç oranlarında yapılacak aşırı artışların insanların yatırım yapma iştahını kapatacağı uyarısında bulunan Kazançoğlu, normal değeri 100 lira olan bir yerin değerinin 500 liraya çıkması durumunda yatırımcının kaçacağını söyledi.
Mantıksızlığa karşı hukuk desteği verecek
Arsa birim değerindeki astronomik artışları bugüne kadar İzmir Ticaret Odası ve diğer kurumların vergi dairelerine taşıdığını hatırlatan İTO Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile bireysel başvurulara da yol açıldığını kaydetti. Kazançoğlu, "Artık vatandaş da arsa ve evin emlak değerinin tespiti için mahkemeye başvurabiliyor. İTO olarak biz de insanları bilinçlendirelim istedik. Vatandaş uygun olmayan artışlar için dava açabilecek. Biz de yerin değeri mantıksız oranda artmışsa hukuki destek vereceğiz" diye konuştu.
Karabağlar'da tam 18 kat arttı
- Konak'ta 1.05 ile 10.73 kat arasında değer artışı var. En çok değer artışı olan mahalleler Trakya Mahallesi 2.4-10.73, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi 2.65-9.83 katsayı artışı, Anadolu Mahallesi 2.4-8.78 katsayı artışı, Yeşildere Mahallesi 2.24-7.78 katsayı artışı.
- Karabağlar genelinde ise 1.6 ile 18.6 katsayı değer artışları gözlemlenmektedir. En yüksek artış Yunus Emre Mahallesi'nde 1.7-18.6 kat oranında yaşanırken, Üçkuyular Mahallesi'nde 1.6 ila 7.7 katsayısı oranında artış görülmektedir.
- Balçova'da 2009 yılında genelde 3 kat değer artışı yapıldığından dolayı, bu dönem 0.50 ila 2.83 katsayı artışı gözlemlenmektedir. Bu artışlar genelde normal sayılabilir. İlçenin en pahalı arsası Mithatpaşa Caddesi üzerinde Doğuş Holding'in AVM yapacağı alan 4.500TL/m2 olup, ilerisindeki diğer AVM bölgesi 3.700TL/m2'dir.
- Çiğli Belediyesi'nde 2009 yılında artışlar yüksek tutulduğundan bu donem genelde 'yeniden değerleme kat sayısı'na paralel kalındığı görülmektedir.
- Güzelbahçe Belediyesi'nde artışlar genelde 'yeniden değerleme kat sayısı'na paralel seyretmiştir. Genelde 1 ila 2 kat oranında artış çoğunluktadır. Çamlı köyünde ise 4 kata yakın artış görülmektedir.
- Gaziemir Belediyesi'nde artışlar 1.30 ila 3 kat oranında görülmektedir. Sadece Aydınlık Mahallesi'nde 3 katın üzerinde artış söz konusu olmuştur.
- Urla Belediyesi'ndeki artışlarda ise 1.42 ile 17.85 oranında artışlar gözlemlenmektedir. En çok artışlar İçmeler, Hacı İsa, Altıntaş, Torasan, Yaka ve Kalabak mahallelerinde.
- Çeşme Belediyesi'nde ise 2009 yılında artışlar yüksek tutulduğundan dolayı, bu dönem 'yeniden değerleme kat sayısı'na paralel oranda artışlar gerçekleşmiştir.
Haber: Sinan Doğan / Yeni Asır