Kentsel Dönüşümün Önünü Tıkayan Arsa Payı Sorunu !

Kentsel Dönüşümün Önünü Tıkayan Arsa Payı Sorunu !



Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, arsa payı sorunu nedeniyle kentsel dönüşümde sürecin istendiği gibi gitmediğini ve birçok taşınmaz için de arsa payları nedeniyle mahkemelerde ‘arsa payı düzeltimi davaları’ açıldığını söyledi.

Arsa payının 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasasında kilit bir kavram olduğunu ve maliklerin anlaşamaması durumunda arsa paylarının 2/3’ü oranında karar alınabildiğini ifade eden Kiraz, “Arsa payı, yıkılan binanın yeniden yapımında çok büyük bir önem arz ediyor. Şöyle ki, müteahhitler yeniden yapımda maliklere arsa payları ve hâlihazırda kullandıkları metrekare üzerinden bir daire veya işyeri veriyor” dedi.
Dava açılabiliyor
Kiraz, kat irtifakı kurulurken veya kat mülkiyetine geçilirken tesis edilen arsa payının bağımsız bölümüne orantısız bir şekilde kurulduğunu iddia eden tarafın arsa payının yeniden dağıtımı için dava açabileceğini söyledi. Kiraz şöyle devam etti:
“Davayı kendi bağımsız bölümüne orantısız bir şekilde arsa payı verildiğini iddia eden kat maliki açabilir. Dava, arsa paylarının tamamıyla yeniden düzenlenmesi söz konusu olacağı için o taşınmazda mevcut bulunan tüm kat maliklerine karşı açılacaktır. Kat maliklerinden birisi dahi dışarıda bırakılamaz. Arsa payı düzeltim davasında zamanaşımı yoktur. Her zaman açılabilir.”
‘Süreç tıkandı’
Yaşanan problemin temelinin ve sürecin ilerletilememesinin nedeninin arsa paylarındaki orantısızlığın giderilmemesi olduğunu anlatan Kiraz, şunları kaydetti:
“Bizler vatandaşlarımızı uyarıyoruz ki, arsa payları kurulurken resmi senette imzanız varsa, taşınmazınız yıkılma aşamasına girmişse, taşınmazda yıllar sonra cephe, konum, imar ve manzara değişiklikleri olmuşsa, iyi niyetli olarak kabul edilmeyeceğiniz için arsa payı düzeltim davası açmayınız. Bunlar yok ise kat mülkiyeti-kat irtifakı kurulurken büyük orantısızlık var ise ve sizler sonradan taşınmaza sahip olmuşsanız bu davayı açmanızda hukuki yararınız olacaktır.”
ARSA PAYI NEDİR?
Arsa payı bir taşınmazda bağımsız bölümlere tahsis edilen ortak mülkiyet payıdır. Kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulurken bağımsız bölümler üzerine rayiç değerler orantısında (konum, cephe, büyüklük vb. olgular gözetilerek) verilen paydır. Arsa payı bir taşınmazda ya kat irtifakı kurulurken ya da kat mülkiyetine geçilirken kurulur.
Kaynak: Milliyet